Østerklit Stokmølle

Danmarks sidste fungerende stokmølle.

Østerklit Stokmølle

Danmarks sidste fungerende stokmølle.

Klik for større billede

Østerklit Stokmølle

Bygningen her er laden fra den gamle gård Østerklit. Her har været en gård helt tilbage i 1600-tallet. Laden er opført i 1872. Bemærk hvordan her er brugt genbrugsmaterialer – en gammel skibsmast, drivtømmer m.m. Østerklit var en parallelgård, hvor stuehus og ladebygning lå parallelt med hinanden. Stuehuset brændte ned i 1981. Laden og stokmøllen er restaureret senest i 1994.

Ophævelse af mølletvangen

Frem til 1862 havde landmændene pligt til at lade deres korn male hos en kongelig privilegeret møller. Mølleren betalte til gengæld en passende afgift til kongen for at have mølleretten. Men i 1862 bliver mølletvangen ophævet, og landmændene får derfor lov til selv at bestemme, hvem der skal behandle deres korn. Det gav mulighed for, at landmanden selv kunne male sit eget korn – hvis han altså havde en mølle.

En vendsysselsk opfindelse?

En stokmølle har sit navn efter den kraftige ”stok” som bærer møllevingerne. Stokmøllen blev installeret i laden og ragede op gennem taget – ligesom det ses her i dag. De blev udbredt på mange gårde omkring Tversted fra 1875 helt op til 1948. Alene i Sørig, Tversted og Uggerby sogne har der været over 100 stokmøller.

Stokmøller kan være opfundet her i Vendsyssel og har herfra bredt sig til resten af landet. I 1907 var der 4.600 stokmøller i Danmark. Der er ikke kendskab til stokmøller uden for Danmark – men der har været lignende vindmøller på sejlskibe i 1500-tallet og igen i sidste halvdel af 1800-tallet – bl.a. på norske skibe. Altså samtidig med stokmøllerne vinder frem i Vendsyssel.

Danmarks sidste fungerende stokmølle

Østerklit er den sidste fungerende stokmølle i Danmark. Den stod oprindeligt på gården Bakholt nogle kilometer sydpå, og blev opsat på Østerklit i 1912. Her har den drevet tærskeværket, en maskine til at skære hakkelse og til grovmaling af korn. Før møllen blev opsat brugte man heste, som trækkraft til maskinerne. Stokmøllerne blev efterhånden afløst af petroleumsmotorer og elektricitet.

Tæt ved stokmøllen finder du et af vores udvalgte tankesteder.
Her kan du sidde og nyde den helt specielle stemning og ro området tilbyder