Ruten

Området rummer et væld af sjældne og spændende arter. Den dominerende naturtype, ”grønsværklit”, er utrolig artsrig pga. det næringsfattige, kalkrige sand.

Ruten går igennem meget kuperet terræn,og ind imellem gennem indhegninger med køer eller heste. Hold afstand til dyrene, og hav altid hunde i kort snor!

Ruten

Området rummer et væld af sjældne og spændende arter. Den dominerende naturtype, ”grønsværklit”, er utrolig artsrig pga. det næringsfattige, kalkrige sand.

Ruten går igennem meget kuperet terræn,og ind imellem gennem indhegninger med køer eller heste. Hold afstand til dyrene, og hav altid hunde i kort snor!

Klik for et større kort

Hent kortet til din mobil eller tablet her
– så har du kortet med i lommen

Flere naturlige startsteder

Naturstien er 24 km. lang, men kan nemt deles op i mindre ruter. Vi har inddelt den i 3 hvor der er naturligt overlap.

Naturring Tversted har flere naturlige startsteder, hvor der er parkeringsmuligheder og infotavler. Der vil også være mulighed for at korte ruten af med et par genveje ad andre stier i området.

Et muligt startsted kan være Tversted søerne, som er et yndet udflugtsmål i Tversted Klitplantage, hvor der er P-plads, en stor naturlegeplads, bålhytte, hundeskov, toiletter m.m.

Der kan også parkeres ved nedkørslen til stranden i Tversted for enden af Tannisbugtvej. Her er der toiletter, den dejligste badestrand og Tversteds berømte ishuse.

En tredje mulighed for at starte er ved Tversted Fælled/Stadion, hvor der er parkering, toiletter, tennisbaner, paddelbaner og handicapvenlig shelter, bålplads m.m.

Fra P-pladserne både ved Tversted Kirke og Uggerby Å ved enden af Vestervej er der infotavler og let adgang til Naturringen.

Tankesteder

Et tankested er et sted hvor du kan tanke op både fysisk, mentalt og vidensmæssigt.

Vi har udvalgt en række tankesteder. Steder hvor det er oplagt at gøre et stop, lade blikket og tankerne vandre ud i horisonten, fokusere på det nære og gå på opdagelse. Disse steder er helt unikke og tilbyder noget specielt.

UNIK NATUR MED SJÆLDNE, BESKYTTEDE ARTER

Naturring Tversted er en 24 kilometer lang vandrerute omkring Tversted. Ruten byder på meget afvekslende, unik og varieret natur af både national og international betydning. Du går gennem fem fredede områder, der beskyttes og plejes for at sikre biodiversitet. Fra vest til øst er det fredningerne Uggerby Klitplantage, Uggerby Å’s udløb, Tversted Å, Tversteds Grønne Front og Vesterklit. Meget af området er så værdifuldt på internationalt plan, at det er beskyttet gennem EU som Natura 2000 område. I alt er 332 hektar beskyttet – det er et areal, der er større end 460 fodboldbaner.
Området rummer et væld af sjældne og spændende arter. Den dominerende naturtype, ”grønsværklit”, er utrolig artsrig pga. det næringsfattige, kalkrige sand. Dele af ruten følger Nordsøstien, Vestkystruten og Rideruten i Nordvestvendsyssel. Kun en ganske lille del er på grusvej og asfalt.

Ruten går igennem meget kuperet terræn, og ind imellem gennem indhegninger med køer eller heste.
Hold afstand til dyrene og hav altid hunde i kort snor!

KULTURSPOR OG GODE HISTORIER UNDERVEJS

Naturring Tversted byder også på masser af gode historier og fascinerende kulturspor.
Du kommer forbi alt fra ildlederbunker og tankgrave til bådehus, strandingshistorier, teglværk og Danmarks sidste fungerende stokmølle. Undervejs kan du få historier og viden, hvis du scanner de QR-koder du møder på ruten.
kortet kan du se nogle af de aktiviteter og rekreative muligheder, du finder i området, fx naturlegeplads og hundeskov ved Tversted Søerne. I Tversted by er der turistinformation og muligheder for indkøb og overnatning.
Ved stokmøllen og Fælleden kan du overnatte i shelter, og nogle steder langs ruten må du slå telt op.

Markfirben

Fra april til oktober kan du være heldig at se markfirben i klitterne. Hannen er flot grøn og hunnen brun med lyse pletter. De bliver op til 23 cm med hale. De lægger deres æg i sandet og er afhængige af solens varme til at udruge dem. Markfirbenet er truet i hele Europa, fordi de mangler levesteder.

Rødrygget tornskade

De stikkende buske giver sikre redesteder for småfugle, bl.a. rødrygget tornskade. Tornskaden spidder insekter på tornene, som den kan spise senere. Tornskaden overvintrer i Afrika og vender tilbage i maj. Du kan ofte se den sidde i toppen af en tjørnebusk. I sensommeren samles de tit i familieflokke.

Sortbrun blåfugl

I Danmark findes sortbrun blåfugl kun langs kysterne i Hjørring Kommune, hvor du kan være heldig at se dem i ugerne omkring sankthans. Larven lever kun på blodrød storkenæb. Hvis planten forsvinder, forsvinder sommerfuglen også. Den overvintrer som larve og forpupper sig først i starten af juni.

Nikkende kobjælde

Over en femtedel af alle verdens nikkende kobjælder vokser i Danmark, og en stor del af dem her i grønsværklitten omkring Tversted. Nikkende kobjælde blomstrer i april-juni med smukke violette blomster og helt gule støvdragere. Hele sommeren står den med oprette frugtstande, der ligner små barberkoste.

Havtorn

Havtorn var en af de første buske, der kom til Danmark efter istiden. Havtorn kan binde luftens frie kvælstof, så den kan vokse i det næringsfattige sand. Om efteråret lokker de smukke orangegule bær drosler til området. Bærrene er rige på C-vitamin og er nogle af de sundeste i verden! Prøv at smage.

Grønsvær-klitterne

Grønsværklitten rummer en overvældende artsrigdom. Det skyldes det høje kalkindhold, der stammer fra knuste muslingeskaller. Du kan møde følgende planter: Sandfrøstjerne, mælkeurt, øjentrøst, månerude og smalbladet timian (foto). Det er den vilde udgave af krydderurten. Du må plukke nogle få blade, men det er forbudt at grave den op.

Blodrød storkenæb

Blodrød storkenæb vokser i kalkrig sandet jord. Klitterne omkring Tversted rummer en af Danmarks største bestande. Navnet hentyder til bladene, der er blodrøde sidst på året. Blomsterne er smukt lilla. Der findes flere forskellige arter storkenæb. De er alle opkaldt efter frugtstanden der ligner et storkenæb.

Naturpleje

Området holdes lysåbent ved ekstensiv helårsgræsning med køer og heste. De bider vegetationen ned i vinterhalvåret, og blomsterne får lov at blomstre om sommeren. Det er forbudt at fodre dyrene. De lokale dyreholdere sørger for, at de har det godt. Gå uden om flokken og hold altid hunde i snor!

fire vandløb

Når du går langs stranden, passerer du tre vandløb, de munder ud i Tannisbugt. Alle tre har et naturligt forløb gennem klitterne, hvor de smukt slynger sig gennem landskabet.

UGGERBY Å længst mod vest, er det største vandløb. Du kan cykle eller gå over åen på en bro, der blev bygget i 2020 som erstatning for en bro længere ude, der var i fare for at blive spist af havet.

TVERSTED Å er noget mindre, og der går en meget smuk sti langs åen helt ind til Tversted Kirke og Præstens Skov. Undervejs kommer du forbi campingpladsen og rester af et gammelt teglværk.

FLODBÆK løber gennem Vesterklit ned til havet. Landskabet omkring Flodbæk blev fredet i 1970.

HVARREBÆK forsyner Tversted søerne med vand og løber herefter ud i havet.